De juiste underlayment kiezen, hoe doe je dat?

Underlayment wordt tegenwoordig voor alles gebruikt, denk aan meubels. Op internet lees je er allerlei verschillende verhalen over. Ook kom je verhalen en afbeeldingen tegen van keukens, stapelbedden en kasten die ook gebruik hebben gemaakt van underlayment. Underlayment is eigenlijk een ander woord voor een constructieplaat. Dat is ook de manier waarom de meeste platen gebruikt worden voor in de bouw. Denk aan vloeren, wanden en daken. Maar welke verschillende soorten underlayment heb je, en welke is voor jou van toepassing? Dat gaan we vandaag eens uitgebreid bespreken.

Underlayment platen

Je kan wel zeggen dat underlayment onder andere een basisplaat is voor vloeren op de balklaag. In de praktijk wordt underlayment wel veel breder ingezet, zoals bij meubels. De naam wordt tegenwoordig voor verschillende doeleinden gebruikt. De plaat bestaat uit een oneven aantal kruislings verlijmede fineerplaten. Dit klinkt als een hele mond vol tanden en dat is het ook eigenlijk wel. De meest gebruikte dikte is 18 mm. Dit is per land en eigenlijk per doeleinde verschillend. De ene dikte is voor het andere doeleinde meer gangbaar. Wat bij alle underlayment platen geldt is dat ze verlijmd zijn.

Soorten underlayment

Er zijn verschillende soorten underlayment platen verkrijgbaar. Een aantal bekende platen zijn Fins Vuren, Ellioti Pine, Radiata Pine, Quickfloor en Russisch grenen. Elke plaat heeft natuurlijk weer zo zijn eigen voordeel of nadeel. Dit zal je altijd wel hebben. Daaorm is het goed om je te verdiepen in wat je wil gaan doen met de plaat en hier de beste bij zoeken door alle voordelen en nadelen op een rijtje te zetten.

De Fins Vuren staat vooral bekend omdat de plaat erg licht van gewicht is. Zeker in vergelijk met de Ellioti Pine plaat is de Fins Vuren erg netjes en kan je de plaat goed afwerken. Dit kan je dus veel tijd opleveren als je de plaat perfect afgewerkt wil hebben. Dan kies je voor deze plaat. Dit is even een klein voorbeeld van de verschillen tussen alle platen, maar deze verschillen kunnen nog veel meer oplopen. Denk aan kwaliteit, prijs, uitstraling, bewerking, ga zo maar door.

Advies

Als je radeloos bent en je weet niet waar je voor moet kiezen omdat de voordelen en de nadelen dicht tegen elkaar aan liggen met elke plaat, is het goed om advies te vragen. Je kan zelf je research doen, maar soms is advies van een expert gewoon prettig en nodig. Zo weet je zeker dat je de juiste keus maakt en de juiste plaat aanschaft.

Geef een reactie