Of je nu zzp’er bent of een werkgever met vele werknemers onder zich, er komt nogal veel kijken bij het runnen van een bedrijf, al helemaal als je dit succesvol wilt doen. Er moet met ontzettend veel dingen rekening gehouden worden, van het welzijn van eventuele werknemers tot de administratie en financiën. En soms hebben bedrijven, om welke reden dan ook, een financiële boost nodig. Wat doe je dan, als baas en werkgever? Hiervoor bestaat natuurlijk de zakelijke lening.
Lenen 101
Laten we nog even snel kijken naar wat een lening precies inhoudt. Een lening beslaat een geldbedrag wat geleLeninend wordt aan een persoon, instantie of bedrijf door een organisatie die hier bevoegd voor is. Meestal is dit een bank. De lening vraagt vaak om een onderpand. Dit bestaat ofwel uit onroerend goed, ofwel uit geld. Vaak zit er om deze reden ook rente op een lening: een bedrag wat de lener extra terugbetaald, bovenop het geleende geld. Dit is om de veiligheid van de organisatie die het geld uitleent te garanderen. Deze uitleg beslaat alle soorten leningen, maar laten we nu kijken naar de zakelijke lening. Hoe is deze anders dan een individuele lening? Waar moet een zzp’er of werkgever op letten bij het afsluiten van zo’n soort lening?
De zakelijke lening
Het grootste verschil tussen een persoonlijke en zakelijke lening, is dat er vaak veel meer bij een zakelijke lening komt kijken. Dan heb ik het niet eens perse over de facetten van het leenproces, maar meer over het bedrag wat er geleend wordt, en de renteprocedures die hieraan vasthangen. Bedrijven sluiten namelijk meestal een lening af voor de financiering van een nieuwe branche, een nieuw product of een verbetering van het bedrijf. Iets waar de organisatie die de lening aanbiedt ook een voordeel uit haalt. Hiervoor wordt vaak gekeken naar hoe lang een bedrijf al bestaat, hoe goed en kredietwaardig de boekhouding eruit ziet en wat precies de voorspellingen zijn voor wat er met de lening wordt gefinancierd.
Een zakelijke lening afsluiten is een proces waar veel bedrijven, jong en oud, een keer of vaker doorheen gaan. Het is geen eng proces, maar het is wel iets om goed over na te denken en bij stil te staan. Er zijn allerlei resources om dit proces gemakkelijker te maken (denk aan zakelijkbankieren.nl) en ook is het mogelijk om financiële experts in te huren om advies te geven over het bedrag van de lening, de deal eromheen en andere facetten van het proces. Succes!