Ontspanning is ook heel productief

Je hebt nog minimaal 3 kinderen van school te halen, je stelt die dakgoot reparatie al weken uit, je kat staat tegen de deur te krabbelen omdat je de verkeerde brokjes hebt gekocht, je hebt nog vijf verslagen te schrijven, drie volleybalwedstrijden te spelen en vier eieren te bakken omdat je nieuwe dieet dat zegt. Klinkt dit een beetje bekend? Dan lijk je op mij (zonder de kinderen, maar alsnog) en dan ben je toe aan ontspanning. Maar hoe doe je dat tegenwoordig nog, ontspanning, als de hele wereld maar constant door raast en naar je roept dat je niet snel genoeg  gaat om alles bij te houden?

Met deze tips en tricks voel je je straks zo goed en ontspannen dat zelf je dakgoot reparatie niet meer belangrijk lijkt. In principe is hij dat natuurlijk ook niet. In onze werk-ingerichte maatschappij wordt ontspannen gezien als non-productief, maar dat is het helemaal niet. Het brengt je juist veel en is erg goed voor je.

Every body

Hierom is het eerste waar we mee beginnen als we willen ontspannen het lichaam. Het klinkt misschien als een hele logische plek om te beginnen, en toch vergeten we vaak dat ons lichaam geen machine met superkrachten is, maar dat het gewoon rust en brandstof nodig heeft. Dit is ook helemaal oké, trouwens. Begin dus met een gezonde snack, een goed glas water en een dutje, of in ieder geval het ontspannen laten zijn van je lichaam.

Combineer!

Het is ook slim om je ontspanningstijd in te plannen in de tijd dat je reist. Ik reis bijvoorbeeld elke dag minstens twee uur met de trein en de bus. In deze tijd is het heerlijk om een meditatie app te proberen, naar je favoriete podcast te luisteren, of een afspeellijst aan te zetten met al je favoriete nummers die je thuis nooit op zet. Maak van reizen meer dan alleen reizen en ontspan in je treinstoel.

Ga offline

Dit is een tip waar mensen vaak van schrikken, maar hij werkt echt: zet je telefoon uit. Als je bereikbaar moet zijn mag hij natuurlijk aan blijven, maar zorg in ieder geval dat je geen onbelangrijke berichtjes, sociale media of e-mails kan checken. Zolang je dit blijft doen blijf je in de productiviteits-mindset die je ervan weerhoudt om echt te ontspannen.

Een to-do list, maar dan fijn

Een lijstje met dingen die je leuk vindt om te doen, écht leuk, kan ook heel erg helpen. Omdat we vrije tijd niet meer gewend zijn en onszelf deze ook niet vaak gunnen, weten we vaak niet wat we moeten doen als we dan een keer vrije tijd hebben. Ik ben zelf een creatief persoon en ik ontspan ontzettend van tekenen met muziek aan. Maak een lijstje met de dingen die jou ontspannen en hang hem ergens op, of stop hem in je agenda.

Ontspanning is ontzettend belangrijk. Wees lief voor jezelf. Die dakgoot reparatie wacht maar even.

 

Geef een reactie