Stap voor stap je eigen woning verhuren: hier moet je op letten.

Verhuur je woning om extra inkomsten te genereren? Of zoek je naar een oplossing voor een onaangename situatie? Wat de motivatie ook is, als je besluit om je woning te verhuren is het essentieel dat je goed voorbereid bent. Het is verleidelijk om je woning gewoon te verhuren zonder de zaken goed af te stemmen met het voornemen om hier later geen spijt van te krijgen. Helaas merk je algauw dat je hier veel mee fout kan gaan en dat je ervoor kan komen te staan dat je veel meer tijd en moeite moet steken in het verhuren dan je vooraf had verwacht. Hieronder volgt een uitgebreid stappenplan met veel tips waar je aan moet denken als je je eigen woning wilt verhuren. Je eigen woning verhuren is namelijk niet zo 123 gedaan.

Stap 1: Bereid je voor en leg je verhuur goed vast.

  • Zorg ervoor dat je de juiste documenten hebt. Als je je woning gaat verhuren is het belangrijk om alle nodige papieren gereed te maken. Je moet bijvoorbeeld een huurcontract opstellen waar je voorwaarden in vastlegt. Je kan hierbij denken aan het bedrag van de huurprijs, de terugbetalingsregeling voor schade aan de woning en de regels voor borgbetaling.
  • Zorg ervoor dat je de juiste vergunningen hebt. Voordat je de verhuur officieel kan starten heb je misschien toestemming nodig van de gemeente. Denk hierbij ook aan regels bij je huis verhuren expats
  • Zorg ervoor dat je verzekeringen afsluit. Je wil natuurlijk niet dat je verantwoordelijk bent voor eventuele schade aan de woning. Als je je woning verhuurt is het dus verstandig om te zorgen dat de verhuurder en de huurder voldoende verzekerd zijn.

Stap 2: Maak je woning klaar voor verhuur.

  • Zorg ervoor dat je woning schoon is. Zorg ervoor dat je woning schoon en vrij is van eventuele schade voordat je de verhuur officieel aan gaat. Het is ook aan te raden om de woning te schilderen voordat je deze verhuurt.
  • Zorg ervoor dat je woning veilig is. Je wil natuurlijk niet dat je huurders zich onveilig voelen. Zorg daarom dat alle ramen en deuren gesloten zijn, dat er genoeg brandmelders zijn en dat alle installaties gecontroleerd zijn.

Stap 3: Zoek de juiste huurder.

  • Zorg ervoor dat je alle kandidaat-huurders goed controleert. Leg een achtergrond controle af en vraag om verificatiedocumenten zoals een kopie van een identiteitsbewijs. Je wil natuurlijk niet dat je de verkeerde mensen verhuurt.
  • Zorg ervoor dat je een contract opstelt. Voordat je iemand verhuurt is het belangrijk om een contract op te stellen waarin alle voorwaarden van de verhuur zijn vastgelegd.

Stap 4: Bekijk alle opties voor verhuur.

  • Bekijk de verschillende mogelijkheden voor verhuur. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je woning tijdelijk te verhuren, of om de woning op lange termijn te verhuren. Je kan er ook voor kiezen om je woning te verhuren met een huurtoeslag.

Stap 5: Maak afspraken met de huurder.

  • Zorg ervoor dat je duidelijk afspraken maakt met de huurder. Maak duidelijk wat je verwacht van de huurder qua gedrag en wat de verwachtingen zijn met betrekking tot de betaling van de huur.
  • Zorg ervoor dat de afspraken goed gedocumenteerd zijn. Zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk vastgelegd worden en dat je alles goed bewaard. Dit helpt je om je verantwoordelijkheid na te komen en een goede verhouding te onderhouden met de huurder.

Geef een reactie