Van kunst naar winkel

Mijn dochter heeft het afgelopen halfjaar de meest geweldige transitie gemaakt. Ze is al jarenlang fan van kunst. Toen ze jong was nam ik haar vaak mee naar musea voor moderne kunst. Elke keer als we bij een museum aankwamen waar de oude meesters hingen begon ze aan mijn mouw te trekken en zich af te vragen waar de echte kunst nou hing. Voor haar ging kunst om expressie, wat mensen voelen en dat zag ze simpelweg niet terug in de werken van van Gogh. Al sinds haar middelbare school werd ze aangesproken door mensen om meer te gaan doen met de kunstwerken die ze wist te creëren. Ze was altijd al creatief, maar toen ze in aanraking kwam met haar kunst leraar ontplofte ze bijna van creativiteit. Ze keek naar bijna geen van de vakken op school uit, behalve kunst. Ik ben een groot voorstander dat je je kind moet laten doen wat ze willen, maar begon toch stiekem te vrezen voor haar toekomst. Al was ze nog zo goed in kunst, hoe zorgt dat voor zekerheid op de arbeidsmarkt later? 

Kijk papa, zonder handen!

Midden in de middelbare school tijd van mijn dochter besloot ik een beetje te sturen naar wat ze later wilde doen. Op dat moment zat ze op vwo, maar haalde ze de rest van haar vakken met hakken over de sloot. Voor het vak kunst scoorde ze vrijwel standaard een 10, soms zelfs een 11! Ik ging met haar in gesprek over wat ze later wilde doen. Natuurlijk zei ze dat ze kunstenaars wilde worden, maar zo makkelijk wilde ik het haar niet maken. Ik wilde haar duidelijk maken dat het later voor haar nog eens heel lastig zou kunnen worden als ze dat pad koos. Ze leek diep teleurgesteld maar ook vastberaden om deze nieuwe informatie tot zich te nemen en er haar voordeel mee te maken. Ze was altijd al ijverig en binnen twee weken zag ik dat ze duidelijk had nagedacht over wat ik tijdens dat gesprek had gezegd. 

Opeens winst!

Ik kwam die dag de garage in, een plek die ik haar had toegekend om haar creativiteit te uiten. Het hok zag er altijd uit als een bende, maar niet meer! Dingen waren geordend en overal stonden dozen. Mijn kleine meid vroeg of ik kon gaan zitten zodat ze uit kon leggen wat haar plan van aanpak was. Ze zou nog meer dozen bestellen en deze gebruiken om haar kunst te verschepen naar mensen over heel het land. Ze wilde zichzelf bekend maken door gebruik te maken van Instagram. Ze had een grote groep volgers om zich heen verzameld en wilde deze naamsbekendheid gebruiken om dingen te verkopen. Binnen een half jaar bleek haar tactiek daadwerkelijk te werken! Ze maakte winst! Dit zou heel goed een beroep voor haar kunnen worden later!

Geef een antwoord