Word fotograaf met je eigen compact camera

Je gaat lekker op vakantie deze vakantie (of je blijft lekker thuis) en je hebt veel vrije tijd om handen. Wat ga je doen? Een nieuwe hobby, misschien? Mag ik een suggestie aandragen? Met je oude compact camera op pad gaan en leren hoe je mooie foto’s maakt van alles? Fotografie is een ontzettend leuke hobby. Mooie foto’s kan je voor alles gebruiken, van verjaardagskaarten tot kalenders tot wallpapers op je laptop tot home decor! En het is nog gaver als je ze zelf gemaakt hebt. Dus, wat zeg je ervan? Klaar voor een paar fotografie tips?

The rule of thirds

Dit is een trucje dat elke fotograaf, amateur en professional, wel kent. Het is een techniek die je een beter begrip geeft over hoe de compositie van een foto werkt. Geen zorgen, dit werkt gewoon met je compact camera! Stel je voor dat het beeld dat je probeert te fotograferen is opgedeeld in negen gelijke vakjes. De meeste foto’s, vooral bij landschappen, zijn esthetisch mooier en fijner voor het oog als het focuspunt van de foto niet precies in het midden ligt, maar in een van de buitenste twee vakjes (of op de lijn tussen de vakjes). Onthoudt dit als je gaat fotograferen: zet alleen iets precies in het midden als je ook weet waarom je dit doet.

Hou het simpel

Met digitale fotografie, zeker met een compact camera, is het slim om het simpel te houden. Als je een portret wilt schieten, houdt de achtergrond dan simpel. Zorg dat je weet wat de focus is van je foto en dat er ook niks anders in beeld is dat de focus daar van kan afleiden. Een goede manier om dit te testen is om je foto op groot scherm te zetten en je ogen half dicht te knijpen, zodat je zo’n wazig beeld krijgt. Kijk wat nog steeds opvalt als je niet meer kan zien wat er op de foto staat, maar alleen nog de compositie en de kleuren. Is het nog steeds hetzelfde focuspunt, of valt die gele sticker op de achtergrond eigenlijk veel meer op?

Voordat je investeert in gear: leer!

Het is belangrijker om goed te leren omgaan met de compact camera die je hebt, dan meteen dure spullen aan te schaffen terwijl je de basistechnieken van fotografie nog niet weet. Zorg dus eerst dat je goed begrijpt hoe alles precies werkt, en waar jij zelf heen wilt met je fotografie, en koop dan die dure camera en lens.

Geef een reactie