Neem een hond!

Als het gaat over kansen die al dan niet gegrepen dienen te worden, gaat het vaak over het nemen van een baan, het boeken van een wereldreis of het aangaan van een relatie. En dat is logisch. Werk, relaties en ervaringen opdoen zijn drie kernelementen in een mensenleven. Een baan en een relatie geven je leven structuur, een wereldreis kan juist helpen om deze structuur even overhoop te gooien. Over een andere kans die in een mensenleven gegrepen kan worden, heeft men het echter zelden, vandaar dat ik het in deze blog ga doen. Het wel of niet nemen van een hond!

De relatie tussen hond en mens

Een relatie is niet alleen diepgaand en betekenisvol als deze tussen twee mensen bestaat. Ook een hond is in staat om je te begrijpen en om je onvoorwaardelijk lief te hebben. Wellicht op een andere manier dan een mens, maar dit is niet een manier die per se minder waardevol is. Ik ben ervan overtuigd dat hond en mens elkaar soms zelfs beter begrijpen dan mensen onderling. Dit komt doordat we al duizenden jaren met elkaar samenwerken.

Gezamenlijke evolutie

Wetenschappers hebben de schedel van een hond in de Siberische bergen die ze 35.000 jaar oud schatten. Zo lang werken mens en hond al samen. Er zijn aanwijzingen dat honden en mensen in deze periode gezamenlijk een aantal evolutionaire aanpassingen hebben doorgemaakt. Zo maken wetenschappers melding van een gelijkgesteld systeem van serotonine-afgifte. Dit is de neurotransmitter die ons een gelukkig gevoel geeft. Een gelijkgestelde neurotransmitter-huishouding zou de reden kunnen zijn dat mens en hond elkaar zo goed begrijpen. Zonder dat we het weten, snappen we impliciet van elkaar waarvan we gelukkig worden.

Onvoorwaardelijke liefde

Waar mensen hun huwelijk steeds vaker niet tot het einde van de rit uitzitten, komen echtscheidingen tussen mens en hond veel minder vaak voor. Juist omdat mensen en honden het leven op een hele andere manier zien, kunnen we zo goed met elkaar omgaan. Een hond vraagt nooit of je je gevoelens wil delen. Hij zegt ook nooit dat je wat vaker moet stofzuigen. Je gevoelens voelt hij in veel gevallen perfect aan en als de stofzuiger uitblijft, is hij je alleen maar dankbaar. Hoeveel we voor elkaar overhebben, blijkt uit wat hond en mens allemaal voor elkaar over hebben. Honden maken een lange periode van rouw door als het baasje overlijdt. Soms weigeren ze zelfs te eten en blijven ze zo lang mogelijk waken bij het lijk van hun baasje. Andersom staat de mens meteen in de dierenapotheek als hun dier een aandoening heeft. We zijn bereid om ver te gaan voor het leven van ons huisdier. Ook voor de man wiens hond 35.000 jaar geleden stierf in de Siberische bergen, zal dit geen makkelijk moment zijn geweest. Ik breng hem vanaf deze plaats een postuum saluut.

Geef een reactie